Kurczak w stylu azjatyckim czyli domowe "chińskie";) fileciki z kurczaka z przyprawami, sosem sojowym z mieszanką warzyw, cebulą, czosnkiem oraz imbirem.
Możemy podać z makaronem lub ryżem.
Składniki:
na 4/6 porcji:
750 g filetu z kurczaka,
750 g mieszanki warzyw mrożonych w stylu azjatyckim,
40 ml sosu sojowego,
2 średniej wielkości cebule,
kawałek świeżego imbiru - ok 10g ,
4-5 ząbki czosnku,
opakowanie 25 g przyprawy do dań chińskich,
30g mąki pszennej,
olej - 2 łyżki,
100 ml bulionu
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Dodajemy sos sojowy, przyprawę chińską - dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie cebulę obieramy kroimy na pół i w plastry. Czosnek obieramy kroimy w plastry, imbir również obieramy kroimy w drobną kostkę.
Do mięsa dodajemy mąkę - mieszamy, następnie cebulę, czosnek i imbir.
Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy i dodajemy mięso. Podsmażamy przez około 5 minuty mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy warzywa. Przykrywamy, ustawiamy ogień na średni. Dusimy około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz