Kurczak w stylu azjatyckim

 Kurczak w stylu azjatyckim czyli domowe "chińskie";) fileciki z kurczaka z przyprawami, sosem sojowym z mieszanką warzyw, cebulą, czosnkiem oraz imbirem.
Możemy podać z makaronem lub ryżem.

Składniki:

na 4/6 porcji:

750 g filetu z kurczaka,

750 g mieszanki warzyw mrożonych w stylu azjatyckim,

40 ml sosu sojowego,

2 średniej wielkości cebule,

kawałek świeżego imbiru - ok 10g ,

4-5 ząbki czosnku,

opakowanie 25 g przyprawy do dań chińskich,

30g mąki pszennej,

olej - 2 łyżki,

100 ml bulionu

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Dodajemy sos sojowy, przyprawę chińską - dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie cebulę obieramy kroimy na pół i w plastry. Czosnek obieramy kroimy w plastry, imbir również obieramy kroimy w drobną kostkę.

Do mięsa dodajemy mąkę - mieszamy, następnie cebulę, czosnek i imbir. 

Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy i dodajemy mięso. Podsmażamy przez około 5 minuty mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy warzywa. Przykrywamy, ustawiamy ogień na średni. Dusimy około 15 minut co jakiś czas mieszając.

Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem.

Komentarze

Najlepsze ciasto z jabłkami

Kiesznki z łososiem

Twarożek z koperkiem

Sałatka z figami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec