Pieczony rosół przygotowujemy piekąc wcześniej mięso i warzywa w piekarniku, a następnie gotując wszystko na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Tak przygotowany rosół jest bardziej esencjonalny i wyrazisty w smaku, a do tego ma piękny bursztynowy kolor.
Podajemy z makaronem oraz świeżą natką pietruszki.
Składniki:
600 g mięsa z kurczaka - u mnie pałeczki,
3 duże marchewki,
3 średniej wielkości, pietruszki,
pół dużego selera korzeniowego,
por - biała i jasnozielona część,
duża cebula,
3 gałązki selera naciowego,
kilka gałązek lubczyku,
łyżka posiekanych liści lubczyku,
2 łyżeczki soli + szczypta
pieprz mielony,
3 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego
ok 2 litrów wody
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy obieramy ze skóry.
Por oraz seler naciowy i gałązki lubczyku dokładnie myjemy.
Na blachę wykładamy mięso oraz marchew, pietruszkę, selery, por, cebulę.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę.
Po tym czasie całość przekładamy do gorącej wody. Dodajemy sól, dużą szczyptę pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, łodygi i liście lubczyku.
Gotujemy pod przykryciem przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.
Podajemy z ugotowanym makaronem oraz świeżo siekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz