Skyrniki w pięknym jesiennym kolorze, z dodatkiem śliwek i pestek owocu granatu. Deser bez dodatku cukru - można dosłodzić np. miodem.
Składniki:
pół dyni Hokkaido,
150 g skyra,
100 g jogurtu greckiego,
2 jajka,
2 łyżeczki erytrytolu,
łyżeczka masła orzechowego,
20 g proszku budyniowego śmietankowego,
4 śliwki,
owoc granatu
Przygotowanie:
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kawałki.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut do miękkości.
Do miski dodajemy dynię, skyr, jogurt, jajka, ertytrytol, masło orzechowe, proszek budyniowy. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Przekładamy do naczyń/foremek żaroodpornych. Śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki, układamy na masie dyniowej.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczmy przez 30 minut. Studzimy.
Przed podaniem posypujemy pestkami owocu granatu.
Komentarze
Prześlij komentarz