Rolada szpinakowa z pieczarkami i serkiem

 Zielona rolada ze szpinaku z pieczarkami, serem buratta, szynką. Świetnie sprawdzi się na świątecznym i imprezowy stole, ale także jako przekąska na co dzień.


Składniki:

450 g mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem),

250 g serka kanapkowego ze szczypiorkiem,

250 g pieczarek,

kulka sera burrata,

4-5 plasterków szynki konserwowej,

2 małe ząbki czosnku,

3 jajka L,

sól, pieprz,

łyżeczka masła,

 

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do odsączonego szpinaku dodajemy żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy.
Białka dodajemy stopniowo do zielonej masy delikatnie mieszając do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika przekładamy na czystą ściereczkę kuchenną, zwijamy w rulon.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach na tartce. Podsmażamy na łyżce masła do odparowania nadmiaru wody.

Dodajemy ser, rozdrabiamy mieszamy z pieczarkami.

Ciasto szpinakowe delikatnie rozwijamy, zdejmujemy papier do pieczenia.

Smarujemy serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, układamy plastry szynki, wykładamy pieczarki z serem, rozprowadzamy po cieście, a następnie zwijamy w rulon.

Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kroimy na grube plastry przed podaniem



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec