Malutkie przekąski na jeden kęs z ciasta francuskiego wypełnionego serkiem z łososiem i rukolą.
Szybkie w przygotowaniu - pięknie wyglądają na imprezowym czy świątecznym stole.
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego,
150g łososia w plastrach wędzonego na zimno,
150g serka śmietankowego,
rukola,
jajko,
ziarna sezamu lub inne ulubione
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy a następie składamy pół. Lekko dociskamy na całej długości np. za pomocą wałka, aby warstwy się połączyły.
Następnie za pomocą małej szklanki czy kieliszka wycinamy okrągłe kształty.
Wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami.
Pieczemy przez 15 -18 minut do zarumienienia.
W tym czasie serek kanapkowy mieszamy z rozdrobnionym łososiem.
Gotowe ciastka francuskie kroimy na pół.
Na jednej połówce wykładamy rukolę, na drugiej łososia z serkiem - składamy dwie części razem.
Komentarze
Prześlij komentarz