Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i papryką

 Pyszna zapiekanka - duża poracja, z ziemniakami, kiełbasą, papryką i cebulą. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Można zrobić ją dzień wcześniej, a następnie odgrzać.

 

Składniki:

1 kg ziemiaków,

1 duża papryka,

3 średniej wielkości cebule,

500 g kiełbasy (np. śląskiej),

5 łyżek oleju,

czubata łuzka przyprawy do ziemniaków,

łyżeczka ostrej papryki (może być słodka),

łyżeczka pieprzu ziołowego,

duża szczypta majeranku,

sól, 

natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy albo obieramy ze skóry. Gotujemy w osolonej wodzie tak, aby nie bybły całkiem miękkie, gdyż dojdą w piekarniku.
Odcedzamy z wody. 
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Do oleju dodajemy przyprawę do ziemniaków, paprykę, pieprz ziołowy - mieszamy i dodajemy do ziemniaków

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w plastry, kiełbasę oraz paprykę w kostkę - wszystko przekładamy do ziemniaków i posypujemy majerankiem.

 

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35 -40 minut, aż cebula będzie miękka a kiełbasa zarumieniona.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

 

Film z przygotowania znajdziecie TUTAJ. 

 


Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros