Pyszna zapiekanka - duża poracja, z ziemniakami, kiełbasą, papryką i cebulą. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Można zrobić ją dzień wcześniej, a następnie odgrzać.
Składniki:
1 kg ziemiaków,
1 duża papryka,
3 średniej wielkości cebule,
500 g kiełbasy (np. śląskiej),
5 łyżek oleju,
czubata łuzka przyprawy do ziemniaków,
łyżeczka ostrej papryki (może być słodka),
łyżeczka pieprzu ziołowego,
duża szczypta majeranku,
sól,
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy albo obieramy ze skóry. Gotujemy w osolonej wodzie tak, aby nie bybły całkiem miękkie, gdyż dojdą w piekarniku.
Odcedzamy z wody.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do oleju dodajemy przyprawę do ziemniaków, paprykę, pieprz ziołowy - mieszamy i dodajemy do ziemniaków
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w plastry, kiełbasę oraz paprykę w kostkę - wszystko przekładamy do ziemniaków i posypujemy majerankiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35 -40 minut, aż cebula będzie miękka a kiełbasa zarumieniona.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Film z przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze
Prześlij komentarz