Zimne nóżki drobiowe lub galareta drobiowa. Pyszne gotowane mięso z dodatkiem warzyw - marchewki i groszku, u mnie jeszcze plaster jajka. Wszystko zalane bulionem po gotowaniu mięsa z warzywami z dodatkiem żelatyny, aby zastygło.
Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
Pyszna przekąska na impezowy czy świąteczny stół.
Składniki:
na 4 porcje
ugotowana średniej wielkości marchewka,
około 100 g ugotowanego mięsa z udka kurczaka,
4 plasterki jajka z żółtkiem,
5-6 łyżeczek groszku konserwowego,
kilka gałązek natki piteruszki,
ok 500 ml bulionu po ugotowaniu rosołu,
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Marchew kroimy w kostkę.
Groszek odsączamy z zalewy.
Mięso z kurczaka lekko rozdrabiamy.
Do ciepłego rosołu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, rozpuszczamy.
Dno małych salaterek wypełniamy kolejno: plastrem jajka, natką pietruszki dla dekoracji, marchewką, groszkiem, mięsem. Całość zalewamy bulionem z żelatyną.
Studzimy, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Komentarze
Prześlij komentarz