Galareta drobiowa (zimne nóżki)

 Zimne nóżki drobiowe lub galareta drobiowa. Pyszne gotowane mięso z dodatkiem warzyw - marchewki i groszku, u mnie jeszcze plaster jajka. Wszystko zalane bulionem po gotowaniu mięsa z warzywami z dodatkiem żelatyny, aby zastygło.

Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
Pyszna przekąska na impezowy czy świąteczny stół. 

 


Składniki:
na 4 porcje

 

ugotowana średniej wielkości marchewka,

około 100 g ugotowanego mięsa z udka kurczaka,

4 plasterki jajka z żółtkiem,

5-6 łyżeczek groszku konserwowego,

kilka gałązek natki piteruszki,

ok 500 ml bulionu po ugotowaniu rosołu,

2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

Marchew kroimy w kostkę.
Groszek odsączamy z zalewy.
Mięso z kurczaka lekko rozdrabiamy.
Do ciepłego rosołu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, rozpuszczamy.

Dno małych salaterek wypełniamy kolejno: plastrem jajka, natką pietruszki dla dekoracji, marchewką, groszkiem, mięsem. Całość zalewamy bulionem z żelatyną.

Studzimy, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros