Proste ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

 Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z dodatkiem jabłek, puchową pierzynką z bitej śmietany i polewą z czekolady.



Składniki:

2 bardzo duże jabłka, 

3 jajka L,

100 g drobnego cukru + 3 łyżki do jabłek

180 ml oleju  

150 ml mleka

2 szklanki (250ml pojemności) mąki pszennej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki cynamonu,

250 ml śmietany 36%,

2 łyżeczki cukru pudru,

śmiatan fix 1 opakowanie,

sól,

pół tabliczki gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka 

 

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra dół. 

Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na grube plastry. Posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier - mieszamy.

Białka oddzialemy od żółtego i ubijamy na sztywną masę ze szczypta soli. 

Do żółtego dodajemy mleko oraz olej - mieszamy.

Dodajemy do suchych składników i mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki do połaczenia się składników. Na sam koniec dodajemy ubijte i białka i delikatnie mieszamy.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Forma (25 x25 cm).

 Przelewamy ciasto na formę, przekładamy jabłka.

Pieczemy przez około 50 minut/

Studzimy ciasto.

Zimną śmietanę ubijemy wraz z cukrem pudrem i fixem na sztywną masę.

Przekładamy na ciasto.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem - polewamy ciasto. 




Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros