Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z dodatkiem jabłek, puchową pierzynką z bitej śmietany i polewą z czekolady.
Składniki:
2 bardzo duże jabłka,
3 jajka L,
100 g drobnego cukru + 3 łyżki do jabłek
180 ml oleju
150 ml mleka
2 szklanki (250ml pojemności) mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
250 ml śmietany 36%,
2 łyżeczki cukru pudru,
śmiatan fix 1 opakowanie,
sól,
pół tabliczki gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra dół.
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na grube plastry. Posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier - mieszamy.
Białka oddzialemy od żółtego i ubijamy na sztywną masę ze szczypta soli.
Do żółtego dodajemy mleko oraz olej - mieszamy.
Dodajemy do suchych składników i mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki do połaczenia się składników. Na sam koniec dodajemy ubijte i białka i delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Forma (25 x25 cm).
Przelewamy ciasto na formę, przekładamy jabłka.
Pieczemy przez około 50 minut/
Studzimy ciasto.
Zimną śmietanę ubijemy wraz z cukrem pudrem i fixem na sztywną masę.
Przekładamy na ciasto.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem - polewamy ciasto.



Komentarze
Prześlij komentarz