Sałatka śledziowa z groszkiem

 Sałatka śledziowa z groszkiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym, jabłkiem i cebulą. Całość połaczona majonezem ze śmietaną. Pyszna i szybka w przygotowaniu.

 

Składniki:

300 g filetów śledziowych a'la matjas,

100 g kukurydzy konserwowej,

100 g groszku konserwowego,

1 cebula,

duże jabłko, 

2 duże lub 3 mniejsze ogórki konserwowe,

 2 łyzki majonezu,

łyżka śmietany 18%

pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Czynność powtarzamy dwa razy (lub trzy jeśli będą nadal bardzo słone).

Jabłko obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę. 

Cebulę i ogórka drobno siekamy, śledzia kroimy w cienkie paski lub w małą kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy majonez, śmietanę, pieprz - mieszamy, doprawiamy do smaku ewentualnie solą.

 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros