Sałatka śledziowa z groszkiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym, jabłkiem i cebulą. Całość połaczona majonezem ze śmietaną. Pyszna i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
300 g filetów śledziowych a'la matjas,
100 g kukurydzy konserwowej,
100 g groszku konserwowego,
1 cebula,
duże jabłko,
2 duże lub 3 mniejsze ogórki konserwowe,
2 łyzki majonezu,
łyżka śmietany 18%
pieprz, sól
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Czynność powtarzamy dwa razy (lub trzy jeśli będą nadal bardzo słone).
Jabłko obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę.
Cebulę i ogórka drobno siekamy, śledzia kroimy w cienkie paski lub w małą kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy majonez, śmietanę, pieprz - mieszamy, doprawiamy do smaku ewentualnie solą.

Komentarze
Prześlij komentarz