Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam TUTAJ, trochę go zmodyfikowałam. Dodałam truskawki i wyszło bosko! Czuć aromat kawy, smak czekolady i słodycz truskawek. Połączenie idealne.
Z tej porcji można zrobić ciasto na tortownicy lub 12 - 15 babeczek. Na przekąskę w trakcie nauki idealne!
Słodko polecam!
Składniki:
200 g truskawek
100 g masła
6 łyżek oleju
180 ml gorącej wody
łyżka kawy rozpuszczalnej
300 g mąki
150 g cukru
70 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
180 ml śmietany 12%
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i kroimy w plastry.
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia łączymy.
Dodajemy śmietanę, mieszamy lekko.
Masło rozpuszczamy, dodajemy olej, kawę i mieszamy, aż się rozpuści. Ostudzamy.
Dodajemy do reszty składników mieszamy. Masa będzie gęsta.
Wrzucamy 1/2 naszych truskawek i ponownie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę, lub wykładamy do foremek.
Na wierzchu układamy pozostałą część truskawek.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę i 20 min - ciasto, a babeczki około 55 minut.
Smacznego:)
Połączenie ciekawe i zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak, połączenie zdecydowanie idealne!
OdpowiedzUsuńNie na książkiiiiiiii proszę :)
OdpowiedzUsuńŻadna książka nie ucierpiała, także spokojnie:) Nie zrobiłabym takiego foto wiedząc, że może ją to uszkodzić, bo sama bardzo szanuję książki:D
Usuńpozdrawiam:)
czekolada i truskawki same afrodyzjaki
OdpowiedzUsuńMm szczególnie towarzystwo kawy i truskawek mnie intryguje, chyba nigdy ich tak nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuńNiezły duet, truskawki i kawa - trzeba spróbować. Truskawki lubię, kawę uwielbiam, więc nie widzę przeszkód.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Muszę spróbowac..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuń