5 października 2016

Zupa krem z dyni

Sezon na dynie trwa.
Pogoda za oknem nie rozpieszcza - zimno, ciemno, ponuro i deszczowo.
Gorący, rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku !

Składniki:
ok 300 ml wywaru warzywnego,
600 g dyni,
3 średniej wielkości ziemniaki,
1 marchewka,
Szczypta kurkumy i imbiru,
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dynie oczyszczam,y obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki i marchew również obieramy, kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym.
Całą masę blendujemy na gładki krem.
Na koniec dodajemy kurkumę i imbir oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z gęstą śmietaną.

1 komentarz:

  1. Dynia, to niedocenione warzywo, choć bogate w mnóstwo składników odżywczych. Kwintesencja smaków jesieni, do zrobienia w tak prosty sposób :) Polecam też ciasto dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...