28 maja 2017

Pieczone ziemniaczki

Pieczone młode ziemniaczki z dodatkiem przypraw - delikatne i bardzo smaczne. Jako dodatek do mięs.
Można zrobić je też na grilu - świetnie smakują z szaszłykami.

Podawać z sosem tatarskim Winiary.




Składniki:
4 duże młode ziemniaki,
sól, pieprz kolorowy, tymianek
łyżeczka oleju,
2 łyżeczki masła
Sos Taratarski WINIARY

Przygtowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy.
Nacinamy na około 3-4 mm  plastry nie przecinając do końca. Najlepiej posłużyć się drewnaną łyżką. Położyć obok ziemniaka i nacinać tak, żeby ostrze zatrzymało się na łyżce.

Ziemniaki ponownie myjemy i oszuszamy.
Za pomocą pędzelka smaryjemy niewielką ilością oleju. Posypujemy obficie solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą tymianku.
Zawijamy w folię aluminiową - każdego osobno. Pieczemy przez 30minut w temp. 200 stopni.
Następnie wyjmujemy - otwiermy folię i wkładmy po pół łyczeki masła.
Pieczemy dalej przez 30minut.

Tak samo możemy przygotować ziemniaki na grillu.


Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...