Piernik staropolski etap II

Masa piernikowa swoje już odleżała - 4 tygodnie i zgodnie z zapowiedzią 16 grudnia było wielkie pieczenie.



Przygotowanie na etapie II:
Dojrzałą masę piernikową należy podzielić na 3 części. Wykładamy na blachę o wymiarach ok 30cm x 25 cm każdy, kawałek osobno. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - około 25-30 minut, aż będzie ładnie zarumieniony.
Wystudzone placki zawijamy w ściereczkę i odkładamy na kilka dni - tak do 22-23 grudnia.


I tak dla przypomnienia: tak wyglądała masa 4tygodnie temu ...


a tak wyglądała dziś przed upieczeniem....


Zobacz ETAP I przygotowania piernika


Komentarze

  1. Pyszności...
    Staropolskim obyczajem, gdy w Wigilię gwiazdka wstaje, Nowy Rok zaś cyfrę zmienia, wszyscy wszystkim ślą życzenia. I ja przy tej sposobności życzę Tobie i najbliższym, dużo szczęścia i radości. Aby wszystko się darzyło, z roku na rok... lepszym było.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec