Masa piernikowa swoje już odleżała - 4 tygodnie i zgodnie z zapowiedzią 16 grudnia było wielkie pieczenie.
Wystudzone placki zawijamy w ściereczkę i odkładamy na kilka dni - tak do 22-23 grudnia.
I tak dla przypomnienia: tak wyglądała masa 4tygodnie temu ...
Przygotowanie na etapie II:
Dojrzałą masę piernikową należy podzielić na 3 części. Wykładamy na blachę o wymiarach ok 30cm x 25 cm każdy, kawałek osobno. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - około 25-30 minut, aż będzie ładnie zarumieniony.Wystudzone placki zawijamy w ściereczkę i odkładamy na kilka dni - tak do 22-23 grudnia.
I tak dla przypomnienia: tak wyglądała masa 4tygodnie temu ...
a tak wyglądała dziś przed upieczeniem....
Zobacz ETAP I przygotowania piernika
Pyszności...
OdpowiedzUsuńStaropolskim obyczajem, gdy w Wigilię gwiazdka wstaje, Nowy Rok zaś cyfrę zmienia, wszyscy wszystkim ślą życzenia. I ja przy tej sposobności życzę Tobie i najbliższym, dużo szczęścia i radości. Aby wszystko się darzyło, z roku na rok... lepszym było.