Zupa krupnik

Po weekendowym rosole, zostało mi trochę wywaru, mięsa i warzyw.
Aby nic się nie zmarnowało postanowiłam zrobić krupnik.

Składniki:
wywar mięsno - warzywny,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
7 ziemniaków
150g kaszy jęczmiennej perlistej,
kawałek kurczaka (np.udko)
nać selera i pietruszki,
sól, pieprz.

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy.
W rosole gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie, dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, podzielone na małe kawałki ugotowane udko z kurczaka i kaszę. Gotujemy jeszcze około 5-7minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, a na koniec wrzucamy posiekaną nać pietruszki i selera.


Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz