Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami

Pieczone jajka z pomidorkami, szynką, natką pietruszki i szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.




Składniki:
4 jajka (po 2 sztuki na porcję),
4 plasterki szynki,
6-8 pomidorków koktajlowych,
2 łyżeczki natki pietruszki,
2 łyżki szczypiorku,
sól, pieprz
łyżka masła

Przygotowanie:
Kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką spód oraz boki. Dodajemy natkę pietruszki i po 2 połówki pomidora na kokilkę.




Opcja 1: wbijamy dwa całe jajka,
Opcja 2: jajka roztrzepujemy jak na jajecznicę

wlewamy do kokilek.


Na wierzchu układamy po 2 - 3 połówki pomidorków, posypujemy solą i pieprzem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz