Tortilla z kurczakiem

 Tortilla z kurczakiem w panierce z płatków kukurydzianych, do tego prosta sałatka z sałaty lodowej, cebuli i ogórka, niewielka ilość - chociaż jak ktoś lubi może dać więcej sosu czosnkowego.
Pyszna przekąska, którą można zabrać ze sobą na wynos do pracy lub na piknik.
polecam także spróbować FILECIK Z KURCZAKA W KRAKERSACH.


Składniki:

4 tortille,

jajko,

płatki kukurydziane,

filet z kurczka,

sałata lodowa - ok pół średniej główki,

mała czerwona cebula,

pół ogórka zielonego,

pomidor,

2 łyżki śmietany 18%,

łyżeczka majonezu,

2 ząbki czosnku,

masło,

sól, pieprz


Przygotowanie:
Filety z kurczaka dzielimy na kawałki 2x3 cm.
Płatki kukurydziane rozkruszamy.
Kurczaka panierujemy - najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w płatkach kukurydzianych.
Smażymy na maśle na złocisto rumiany kolor z obu stron.

Do śmietany dodajemy szczyptę soli, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez - mieszamy.

Sałatę rozdzieramy na kawałki, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, w półplastry ogórka, małą kostkę pomidora - mieszamy.

Tortillę smarujemy dipem czosnkowym, układamy sałatką, kurczaka i ponownie trochę dipu czosnkowego. Zwijamy od dołu a następnie boki - możemy spód owinąć np. papierem do pieczenia lub folia aluminiową, aby się mniej rozpadała przy jedzeniu;)


Komentarze