Tortilla z kurczakiem w panierce z płatków kukurydzianych, do tego prosta sałatka z sałaty lodowej, cebuli i ogórka, niewielka ilość - chociaż jak ktoś lubi może dać więcej sosu czosnkowego.
Pyszna przekąska, którą można zabrać ze sobą na wynos do pracy lub na piknik.
polecam także spróbować FILECIK Z KURCZAKA W KRAKERSACH.
Składniki:
4 tortille,
jajko,
płatki kukurydziane,
filet z kurczka,
sałata lodowa - ok pół średniej główki,
mała czerwona cebula,
pół ogórka zielonego,
pomidor,
2 łyżki śmietany 18%,
łyżeczka majonezu,
2 ząbki czosnku,
masło,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z kurczaka dzielimy na kawałki 2x3 cm.
Płatki kukurydziane rozkruszamy.
Kurczaka panierujemy - najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w płatkach kukurydzianych.
Smażymy na maśle na złocisto rumiany kolor z obu stron.
Do śmietany dodajemy szczyptę soli, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez - mieszamy.
Sałatę rozdzieramy na kawałki, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, w półplastry ogórka, małą kostkę pomidora - mieszamy.
Tortillę smarujemy dipem czosnkowym, układamy sałatką, kurczaka i ponownie trochę dipu czosnkowego. Zwijamy od dołu a następnie boki - możemy spód owinąć np. papierem do pieczenia lub folia aluminiową, aby się mniej rozpadała przy jedzeniu;)
Komentarze
Prześlij komentarz