Sernik cynamonowo - korzenny z jabłkami

 Sernik bez spodu z dodatkiem prażonych jabłek na wierzchu oraz cynamonu i kremu ciasteczkowego w masie. Kwintesencja jesieni!

Składniki:

1 kg sera twarogowego,

2 budynie śmietankowe,

2 jajka L lub 3 M,

200g cukru,

opakowanie cukru wanilinowego,

łyżeczka cynamonu,

80 g kremu ciateczkowgo  

450 g prażonych jabłek (np z mojego przepis, który znajdziesz TUTAJ)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być tempetarurze pokojowej. 

Do twarogu dodajemy cukier wanilinowy, cukier biały, budynie, jajka, cynamon, krem ciasteczkowy.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.

Okrągłą blachę do pieczenia (26cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Przelewamy masę, wyrównujemy wierzch.

Na górę wykładamy prażone jabłka. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik (ciasto zostaje w środku).

Po około 30 minutach lekko uchylamy drzwi.

Zostawiamy tak aż całkiem ostygnie.

Wstawiamy do lodówki na noc.

Sernik będzie słodki, kremowy i jesienny. 


 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros