Widziałam, że ostatnio spodobały się Wam ogórki w zalewie musztardowej, a dziś mam nową propozycję - ogórki z przyprawą curry. Na kanapkę, do sałatki i do pochrupania!
Składniki:
10 średniej wielkości ogórków,
mała cebula,
600 ml wody.
łyżeczka curry,
szczypta kurkumy,
5 łyżek octu jabłkowego,
5 łyżeczek soli,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
kilka ziaren gorczycy,
szczypta cukru
Przygotowanie:
Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Cebulę w piórka.
Słoiki myjemy i dokładnie suszymy. na dno wsypujemy po kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy ciasno ogórki wraz z cebulą.
Pozostałe składniki zalewy zagotowujemy.
Zalewamy ogórki gorącą zalewą, zakręcamy mocno słoik i odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Składniki:
10 średniej wielkości ogórków,
mała cebula,
600 ml wody.
łyżeczka curry,
szczypta kurkumy,
5 łyżek octu jabłkowego,
5 łyżeczek soli,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
kilka ziaren gorczycy,
szczypta cukru
Przygotowanie:
Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Cebulę w piórka.
Słoiki myjemy i dokładnie suszymy. na dno wsypujemy po kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy ciasno ogórki wraz z cebulą.
Pozostałe składniki zalewy zagotowujemy.
Zalewamy ogórki gorącą zalewą, zakręcamy mocno słoik i odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
u mnie też kilka słoików stoi już w spiżarni- w zimie mogę wybierać w smakach:)
OdpowiedzUsuńTakie ogóreczki w zimie na pewno smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńCurry to moje ulubione :) Nawet w lato smakują :D
OdpowiedzUsuń