Fajne, słodko - musztardowe ogórki. Do kanapki, dodatek do obiadu, na grilla ...
Zalewa może nie wygląda zachęcająco - ale ogórki są PYSZNE!!!
Składniki:
na 2 duże słoiki:
10-12 dużych ogórków
500 ml wody,
ok 100 -120 ml octu,
3/4 szklanki cukru
łyżka musztardy
łyżeczka soli,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy na 4 części.
Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, musztardą, octem.
Studzimy.
Ogórki układamy ciasno w słoikach, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
Zalewamy zimną zalewą.
Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania.
inspiracja
Zalewa może nie wygląda zachęcająco - ale ogórki są PYSZNE!!!
Składniki:
na 2 duże słoiki:
10-12 dużych ogórków
500 ml wody,
ok 100 -120 ml octu,
3/4 szklanki cukru
łyżka musztardy
łyżeczka soli,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy na 4 części.
Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, musztardą, octem.
Studzimy.
Ogórki układamy ciasno w słoikach, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
Zalewamy zimną zalewą.
Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania.
inspiracja
Muszę zrobić, bo kiedyś jadłam i mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować, bo nigdy takich nie jadłam :) ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Zalewa pewnie zawdzięcza kolor musztardzie:) Grunt,że smakują:) W sumie nabrałam chęci na takie ogóreczki:)
OdpowiedzUsuńTak kolor zalewy to zasługa musztardy 😄
Usuńna pewno pyszne!!
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakują wybornie :)
OdpowiedzUsuń