20 maja 2017

Ogórki w zalewie musztardowej

Fajne, słodko - musztardowe ogórki. Do kanapki, dodatek do obiadu, na grilla ...

Zalewa może nie wygląda zachęcająco - ale ogórki są PYSZNE!!!




Składniki:
na 2 duże słoiki:

10-12 dużych ogórków
500 ml wody,
ok 100 -120 ml octu,
3/4 szklanki cukru
łyżka musztardy
łyżeczka soli,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
kilka ziaren czarnego pieprzu


Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy na 4 części.

Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, musztardą, octem.
Studzimy.

Ogórki układamy ciasno w słoikach, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
Zalewamy zimną zalewą.
Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania.


inspiracja

7 komentarzy:

  1. Muszę zrobić, bo kiedyś jadłam i mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wypróbować, bo nigdy takich nie jadłam :) ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł. Zalewa pewnie zawdzięcza kolor musztardzie:) Grunt,że smakują:) W sumie nabrałam chęci na takie ogóreczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kolor zalewy to zasługa musztardy 😄

      Usuń
  4. Z pewnością smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...