I nadszedł ten dzień, w którym mogłam przełożyć placki piernika nadzieniem.
Składniki:
600 g powideł śliwkowych
150 g czekolady gorzkiej
konfitura z pomarańczy.
Przygotowanie:
Powidła i czekoladę rozpuszczamy w rondelku, aż się połączą.
Jeszcze ciepłe nadzienie wykładamy połowę na pierwszą warstwę piernika i przykrywamy drugą. Na drugą wykładamy konfiturę pomarańczową (cieniutką warstwę) a na nią wykładamy pozostałą masę śliwkową i trzeci placek.
Ozdabianie:
Ja wykorzystałam domową polewę czekoladową (150 gorzkiej czekolady, 25 g margaryny i około 20 ml mleka), płatki migdałów i ozdobne płatki śniegu.
Przekroiłam na pół, dzięki temu uzyskałam dwa pierniki.
Odkładamy na 1-2 dni, żeby ciasto się przegryzło.
A tutaj możecie zobaczyć: ETAP I i ETAP II pieczenia piernika.
Składniki:
600 g powideł śliwkowych
150 g czekolady gorzkiej
konfitura z pomarańczy.
Przygotowanie:
Powidła i czekoladę rozpuszczamy w rondelku, aż się połączą.
Jeszcze ciepłe nadzienie wykładamy połowę na pierwszą warstwę piernika i przykrywamy drugą. Na drugą wykładamy konfiturę pomarańczową (cieniutką warstwę) a na nią wykładamy pozostałą masę śliwkową i trzeci placek.
Ozdabianie:
Ja wykorzystałam domową polewę czekoladową (150 gorzkiej czekolady, 25 g margaryny i około 20 ml mleka), płatki migdałów i ozdobne płatki śniegu.
Przekroiłam na pół, dzięki temu uzyskałam dwa pierniki.
Odkładamy na 1-2 dni, żeby ciasto się przegryzło.
A tutaj możecie zobaczyć: ETAP I i ETAP II pieczenia piernika.
Komentarze
Prześlij komentarz