Zostało mi trochę drożdży po pieczeniu bułek z budyniem i bułek z kruszonką, postanowiłam zrobić bułki pszenne na śniadanie. Pachnące drożdżami i puszyste. Po prostu pyszne.
Składniki:
(na 5 sztuk)
25 g drożdży
1 1/2 mąki
Ok 1/2 szklanki ciepłej wody
Szczypta soli
1/4 szklanki mleka
Łyżka cukru
Łyżka mąki
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz po łyżce cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do mąki dodajemy zaczyn, szczyptę soli oraz stopniowo wodę. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 5 części i formujemy kulki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut do zarumienienia.
Składniki:
(na 5 sztuk)
25 g drożdży
1 1/2 mąki
Ok 1/2 szklanki ciepłej wody
Szczypta soli
1/4 szklanki mleka
Łyżka cukru
Łyżka mąki
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz po łyżce cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do mąki dodajemy zaczyn, szczyptę soli oraz stopniowo wodę. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 5 części i formujemy kulki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut do zarumienienia.
Wyglądają cudownie! Kocham takie domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńhttps://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982