Przejdź do głównej zawartości

Dyniowe Caffè latte

Słodkie, rozgrzewające, pachnące cynamonem i goździkami Caffè latte w wersji z dynią! 


Składniki:
na syrop:
2 czubate łyżki puree z dyni,
1/3 szklanki wody,
łyżeczka cynamonu,
szczypta imbiru,
5 łyżek cukru

kawa espresso,
3/4 szklanki mleka,
4 goździki




Przygotowanie:

Puree z dyni zagotowujemy wraz z wodą, cynamonem, imbirem i cukrem. Mieszamy, ponieważ masa nam zgęstnieje.



Mleko podgrzewamy wraz z goździkami. Gdy już będzie bardzo ciepłe wyjmujemy goździki i mocno spieniamy.

Na dno dużej szklanki wlewamy 3 łyżki syropu dyniowego, następnie mleko, na końcu wolnym, mały strumieniem kawę.


Komentarze

Popularne

Ciasta na Święta

Rolmopsy - koreczki śledziowe

Zawijane filety śledziowe z cebulką, ogórkiem kiszonym, marchewką, podane z dipem chrzanowo -koperkowym.



Składniki:
3 filetów śledziowych,
średniej wielkości ogórek kiszony,
kawałek cebuli,
ok 6 cm kawałek ugotowanej marchewki,
kolorowy pieprz

3 łyżki jogutu naturalnego,
łyżeczka ostrego chrzanu (ze słoiczka),
2 łyżki posiekanego koperku.

Przygotowanie:
Jeśli filety są zbyt słone, należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie.
Ogórka i marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka.
Układamy na filtach śledziowych.
Zwijamy w roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzynały, kroimy na pół.

Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki.
Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem.





Gwiazda makowiec

Mój pierwszy makowiec - ciasto drożdżowe, puszyste i maślane, w kształcie gwiazdy. Bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole.





Składniki: ok 350 g mąki, 70 g cukru, 3 łyżki masła, ok 100ml mleka, 15-17 g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko,
szczypta soli


masa makowa z puszki ok 350g,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
Przygotownie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz 100 g mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 30minut.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Jajko i żótko ucieramy z cukrem na białą masę, Dodajemy masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką.
Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.

Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową.

Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm).
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia.
Zdejmujemy obręcz.

Wykładamy pierwszą część ciasta na dno, na którą wykładamy 1/3 masy mak…

Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie

Wilgotne ciasto z powidałmi śliwkowymi, pachnące przyprawą do piernika i kakao, polane gorzką czekoladą ze słodką suszoną żurawiną! Coś pysznego! 




Składniki:
(na formę 12x35 cm)
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
3 czubate łyżki kakao,
opakowanie przyprawy do piernika,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
5 jajek M,
3/4 szklanki oleju,
300ml mleka,
250g powideł śliwkowych,

Polewa:
200 g czekolady gorzkiej,
1/3 szklanki mleka,
łyżka masła
150 g suszonej żurawiny

dekoracje: kuleczki, gwiazdki


Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce (mąka, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawa dopiernika).
W drugiej misce mieszamy olej, mleko i powidła.
W kolejnej ubijamy całe jajka przez około 5 minut na wysokich obrotach.
Następnie partiami dodajemy na zmianę suche i mokre składniki.
Miksujemy do połączenia się składników.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy przez około godzinę i 20minut - do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto studzimy.

W rondelku ro…

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Deser mascarpone z rumem i czekoladą

Pyszny deser zrobiony z serka mascarpone, przekładany biszkoptami nasączonymi rumem, z masą czekolady i maku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu!



Skladniki:
125 g serka mascarpone
2 jajka
podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk
2 łyżki cukru
3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki
100 g czekolady mlecznej
kakao do posypania
2-3 kieliszki rumu

Przygotowanie:

70 g czekolady roztapiamy i łączymy z masą makową. Podgrzewamy i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo serek, cały czas miksując. Na sam koniec delikatnie łyżka dodajemy białka i mieszamy .

Na dno skoczków wykładamy po 2 połamane biszkopty. Nasączamy rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy nią wierzch naszego deseru, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na noc.