Ostatni czas na ciasto ze śliwką!

Póki co pierwsze tego roku!!! niestety!



Składniki:

2 szklanki mąki
szklanka cukru
200 g margaryny do pieczenia
3 duże jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
około 500 g śliwek
odrobina tłuszczu i bułki tartej do formy

Przygotowanie: 

Suche składniki (mąka, proszek, soda) mieszamy w jednej misce.
W drugiej ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka. Mieszamy, a następie suche składniki.
Po dokładnym wymieszaniu powstanie gęsta masa.
Dno i boki okrągłej formy smarujemy tłuszczem i posypujemy cieniutką wartswą bułki tartej.
Wykładamy ciasto do formy.
Umyte, przekrojone na pół śliwki bez pestki układamy na cieście lekko dociskając.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Smacznego!









Komentarze

  1. Do mnie jeszcze śliwki nie zawitały niestety... Twoje ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na to, że na dobre skończyłaś przerwę w blogowaniu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się powrócić i znou duzo pisać ipiec i gotować... ale cieżko jest... muszę lepiej organizować sobie czas:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec