Póki co pierwsze tego roku!!! niestety!
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka cukru
200 g margaryny do pieczenia
3 duże jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
około 500 g śliwek
odrobina tłuszczu i bułki tartej do formy
Przygotowanie:
Suche składniki (mąka, proszek, soda) mieszamy w jednej misce.
W drugiej ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka. Mieszamy, a następie suche składniki.
Po dokładnym wymieszaniu powstanie gęsta masa.
Dno i boki okrągłej formy smarujemy tłuszczem i posypujemy cieniutką wartswą bułki tartej.
Wykładamy ciasto do formy.
Umyte, przekrojone na pół śliwki bez pestki układamy na cieście lekko dociskając.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka cukru
200 g margaryny do pieczenia
3 duże jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
około 500 g śliwek
odrobina tłuszczu i bułki tartej do formy
Przygotowanie:
Suche składniki (mąka, proszek, soda) mieszamy w jednej misce.
W drugiej ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka. Mieszamy, a następie suche składniki.
Po dokładnym wymieszaniu powstanie gęsta masa.
Dno i boki okrągłej formy smarujemy tłuszczem i posypujemy cieniutką wartswą bułki tartej.
Wykładamy ciasto do formy.
Umyte, przekrojone na pół śliwki bez pestki układamy na cieście lekko dociskając.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Do mnie jeszcze śliwki nie zawitały niestety... Twoje ciasto wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńZabieram kawałek;)
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że na dobre skończyłaś przerwę w blogowaniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Staram się powrócić i znou duzo pisać ipiec i gotować... ale cieżko jest... muszę lepiej organizować sobie czas:)
Usuń