Pierogi z pieczarkami i kaszą.

Obok tradycyjnych z kaputą i grzybami, na tegorocznym stole stanęły także pierogi z pieczarkami i kaszą.

ciasto na pierogi:
0,5kg mąki
letnia woda - około 2 szklanek
sól

farsz:
5 dużych pieczarek
cebula
kasza gryczana biała - saszetka
sól, pieprz


ciasto:
Do mąki dodajemy sól i stopniowo wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
Rozwałkowujemy na grubość około 0,4 cm. Wycinamy szklanką lub przyrządem do pierogów kółka.

farsz:
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostę i smażymy, dodajemy przyprawy.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
I nadziewamy ciasto, zawijamy i ...

... Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.

Smacznego!


Komentarze

  1. DP SIEGO ROKU.
    Pierożki pyszne!
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec