Obok tradycyjnych z kaputą i grzybami, na tegorocznym stole stanęły także pierogi z pieczarkami i kaszą.
ciasto na pierogi:
0,5kg mąki
letnia woda - około 2 szklanek
sól
farsz:
5 dużych pieczarek
cebula
kasza gryczana biała - saszetka
sól, pieprz
ciasto:
Do mąki dodajemy sól i stopniowo wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
Rozwałkowujemy na grubość około 0,4 cm. Wycinamy szklanką lub przyrządem do pierogów kółka.
farsz:
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostę i smażymy, dodajemy przyprawy.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
I nadziewamy ciasto, zawijamy i ...
... Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
ciasto na pierogi:
0,5kg mąki
letnia woda - około 2 szklanek
sól
farsz:
5 dużych pieczarek
cebula
kasza gryczana biała - saszetka
sól, pieprz
ciasto:
Do mąki dodajemy sól i stopniowo wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
Rozwałkowujemy na grubość około 0,4 cm. Wycinamy szklanką lub przyrządem do pierogów kółka.
farsz:
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostę i smażymy, dodajemy przyprawy.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
I nadziewamy ciasto, zawijamy i ...
... Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Smacznego!
DP SIEGO ROKU.
OdpowiedzUsuńPierożki pyszne!
Serdeczności.
Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤