Naleśniki - pulchne,
farsz - wyrazisty,
a sałatka jest delikatnym uzupełnieniem całości...
Składniki:
na naleśniki (8-10 sztuk)
ok 250g mąki,
1 1/2 szklanki mleka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki wody gazowanej,
jajko,
łyżeczka soli,
łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
farsz:
duża podwójna pierś z kurczaka,
łyżeczka ostrej papryczki w proszku,
łyżka KASI
sól do smaku,
dodatkowo:
mały przecier pomidorowy,
łyżeczka soli czosnkowej,
łyżka bazylii,
pieprz - szczypta,
50 g sera mozzarella,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki lub mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę.
Smażymy wraz z solą oraz ostrą papryczką na łyżce masła.
Do przecieru pomidorowego dodajemy sól czosnkową, bazylię oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na na naleśnika wykładamy kurczaka i po łyżce przecieru oraz trochę natki. Składamy w kopertę.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch wykładamy pozostałą część przecieru wraz z serem mozzarella.
Podpiekamy ok 20minut w temp. 160 stopni.
Podajemy z mieszanką sałat wraz z ogórkiem małosolnym.
farsz - wyrazisty,
a sałatka jest delikatnym uzupełnieniem całości...
Składniki:
na naleśniki (8-10 sztuk)
ok 250g mąki,
1 1/2 szklanki mleka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki wody gazowanej,
jajko,
łyżeczka soli,
łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
farsz:
duża podwójna pierś z kurczaka,
łyżeczka ostrej papryczki w proszku,
łyżka KASI
sól do smaku,
dodatkowo:
mały przecier pomidorowy,
łyżeczka soli czosnkowej,
łyżka bazylii,
pieprz - szczypta,
50 g sera mozzarella,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki lub mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę.
Smażymy wraz z solą oraz ostrą papryczką na łyżce masła.
Do przecieru pomidorowego dodajemy sól czosnkową, bazylię oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na na naleśnika wykładamy kurczaka i po łyżce przecieru oraz trochę natki. Składamy w kopertę.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch wykładamy pozostałą część przecieru wraz z serem mozzarella.
Podpiekamy ok 20minut w temp. 160 stopni.
Podajemy z mieszanką sałat wraz z ogórkiem małosolnym.
Mniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńwlasnie myslalam by zrobic na kolację, ale ja dodaje jeszcze warzywa na patelnie :) ha, ale sie zgrałyśmy :)
OdpowiedzUsuńoo z warzywami - taką dobrą mieszankę mrożonki na patelnie z biedrony - też by świetnie smakowało! ;)
Usuńsmacznego zatem Ci życzę ;)
Bardzo smaczne naleśniki obiadowe. Pozdrawiam serdecznie -:)
OdpowiedzUsuńAle pychotka zjadłabym jednego :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała ;-)
OdpowiedzUsuń