21 grudnia 2016

Śledzie musztardowo - koperkowe

Śledzie na Wigilii to pozycja obowiązkowa.
Dzisiejsza propozycja na podanie ich w musztardzie była strzałem w dziesiątkę-  jedne z lepszych jak nie najlepsze jakie jadłam.


Składniki:
4 płaty śledzia
2 łyżki majonezu
łyżka śmietany
łyżka musztardy kremskiej
1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
łyżeczka miodu
szczypta soli i białego pieprzu
pół pęczku koperku


Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie min. godzinę aby pozbyć się nadmiaru soli.
Następnie kroimy w 2 cm kawałki.
Koperek siekamy.
W misce mieszamy musztardy, śmietanę, miód, sól i pieprz.
Dodajemy koperek i śledzia. Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na noc do lodówki aby smaki się przegryzły.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam śledzie, prawie w każdej postaci. A w Twoim wydaniu, już bym je zjadła.

    W okresie mrozu, śniegu i świątecznego szaleństwa,
    Życzę błogosławieństwa Bożego Maleństwa,
    Potraw dwunastu, wysokiej choinki,
    Czasu miłego w gronie rodzinki.
    Wszystkiego co wymarzone,
    Niech w święta zostanie spełnione!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...