Rolada z kurczaka faszerowana pieczarkami, porem i serem

Soczysta rolada z filetu kurczaka faszerowanego pieczarkami, porem, serem mozzarella, doprawiona czosnkiem i przyprawą do kurczaka.
Jako zimna przekąska i wędlina na kanapki.


 


Składniki:

1 kg filetów z piersi kurczaka,

500 g pieczarek,

2-3 ząbki czosnku,

80 g pora - biała i jasnozielona część,

kulka sera mozzarella,

sól, pieprz,

3 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka,

łyżeczka oleju


Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy, ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplastry, czosnek przeciskamy przez praskę - dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Podsmażamy około 10-15 minut na oleju, odsączamy z nadmiaru wody na sitku.
Ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach - dodajemy do pieczarek.
Filety dzielmy na 2-3 części, lekko rozklepujemy.

Rozkładamy folię spożywczą, na której układamy filety ( szerokością na długość małej keksówki) tak, aby nachodziły na siebie (folia ułatwi nam zawijanie całej rolady).
Solimy i posypujemy dwiema łyżeczkami złocistej przyprawy do kurczaka.
Układamy farsz na 3/4 całości - zostawiamy kawałek od końca bez farszu.
Zwijamy w rulon. Posypujemy z wierzchu szczyptą soli i łyżeczka przyprawy.
Przekładamy - bez folii - do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wkładamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut.
Może być jeszcze trochę wody, którą należy odlać.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kroimy na plastry  - grubość wg uznania.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec