Kulki z mięsa mielonego z warzywami - kolorową papryką, pomidorami, cebulą, cukinią, pieczarkami, ogórkami, w lekko słodko - pikantnym sosie. Duża porcja! Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, średnia cukinia, 2 duże cebule, 250g pieczarek, 10 ogórków konserwowych tzw. korniszonów, pomidory w puszce, 3/4 szklanki ketchupu łagodnego (u mnie z pomidorów malinowych), 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka czosnku w proszku - lub ząbek świeżego, 2 jajka, 4 płaskie łyżki bułki tartej, masło. Przygotowanie: Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę) , jajka oraz bułkę tartą. Mieszamy razem aż się wszystko dobrze połączy. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kulki będą zarumienione. Zdejmuj
Komentarze
Prześlij komentarz